10 dolog, amit figyelembe kell venni mosógép vásárlásakor

A mosógépvásárlás fontos döntés, amely nagy hatással lehet az otthoni életére. A rengeteg figyelembe veendő funkció miatt ijesztő feladat lehet megtalálni a megfelelő modellt. De ne izgulj – ebben a cikkben megvizsgáljuk a különböző tényezőket, amelyeket figyelembe kell venned, amikor új mosógépet vásárolsz. Kitérünk a terhelhetőségre, a centrifugálási sebességre és az energiahatékonyságra, valamint más fontos szempontokra, például a zajszintre és az árra.

1. Ellenőrizzük a mosógép kapacitását a töltet mérete szempontjából

Mosógép vásárlásakor mindenképpen érdemes figyelembe venni a töltetméretet vagy a mosási kapacitást. Ez az a ruhamennyiség, amelyet a gép egyszerre képes kezelni. Ezenkívül a dob mérete is számít. A nagyobb dob több ruhát jelent, de nagyobb helyigényt is.

Gondoljuk át, hogy általában milyen típusú és mennyiségű szennyest szoktunk mosni. A kisebb töltetméret jobb lehet a könnyebb darabok, például ingek esetében. A nagyobb darabok, például ágyneműk és törölközők esetében azonban nagyobb kapacitás szükséges.

Tartsd szem előtt a hétköznapokon és a hétvégéken általában mosott ruhák mennyiségét. Ez segít eldönteni, hogy milyen típusú mosógép a legjobb az adott háztartásban.


2. Keresd a magas energiahatékonysági besorolású mosógépeket (A+++ a legmagasabb)

Nézd meg az energiahatékonysági besorolást! Az A+++ a legmagasabb, ami azt jelenti, hogy rendkívül energiatakarékos. A környezetbarát modellek gyakran rendelkeznek ezzel a minősítéssel, így pénzt takaríthat meg az áramszámlán.

Emellett figyelj az olyan funkciókra is, mint az állítható hőmérséklet, a több mosási ciklus és az alacsony centrifugálási sebesség. Ez lehetővé teszi a mosás testre szabását, javítva a teljesítményt, miközben energiát takarít meg. Ráadásul a fordított centrifugálási mód csökkenti a gyűrődést, így könnyebben eltávolíthatók a ruhák.

A mosógép kiválasztásakor tehát győződj meg arról, hogy legalább A+++ energiahatékonysági besorolással rendelkezik. Így biztos lehet a teljesítményében és környezetbarát jellegében!

Mosógép energia címke magyarázat | Forrás

3. Centrifugálási sebesség

Mosógép vásárlásakor számos tényezőt kell figyelembe venni. A centrifugálási sebesség az egyik legfontosabb. Ezt percenkénti fordulatszámban (RPM) mérik, és 400 és 1500 között mozog. A magasabb centrifugálási sebesség gyorsabb száradást jelent. De ez szövetkárosodást is okozhat.

Az olyan kényes anyagok, mint a selyem vagy a kasmír esetében 400-600 fordulat/perc legyen a javasolt. A pamut vagy a vászon 1000-1200 fordulat/percig bírja. Nézd meg az olyan további funkciókat, mint a gyűrődésgátló beállítások és a további hőmérsékleti beállítások. Ezek segíthetnek abban, hogy a ruhák minden egyes mosási ciklus után frissek maradjanak.


4. Az elérhető különböző mosási programok áttekintése

Amikor új mosógépet keressük, fontos, hogy megvizsgáljuk a különböző mosóprogramokat. Sok mosógép különböző mosási ciklusokat kínál – mindegyik egy adott anyagtípusra van szabva. Bizonyosodj meg róla, hogy a gép elegendő programmal rendelkezik-e az igényeidnek megfelelően. Egyesek a könnyű anyagokhoz, míg mások a strapabíróbb anyagokhoz lehetnek jobbak.

Vásárlás előtt ellenőrizzük a programválasztékot, és olvassuk el a gyártó leírását az egyes beállításokhoz. Ez segít meghatározni, hogy a mosógép képes-e kezelni a kényes ruhadarabokat, a sportruházatot és a terjedelmesebb darabokat, például az ágyneműket vagy a paplanokat. Keresd az olyan kiegészítő funkciókat is, mint az előáztatási ciklusok vagy az extra öblítési lehetőségek.

A mosógép vizsgálata során figyelj az olyan részletekre, mint a hőmérséklet-tartomány beállításai vagy a centrifugálási sebesség, amelyek javíthatják a mosási eredményeket. Lehetnek olyan funkciók is, mint az időzítők és a késleltetési beállítások, amelyek segíthetnek a mosási időbeosztás jobb kezelésében. A megfontolt mosógép-vásárlásnál mindezeket a tényezőket figyelembe kell venni, hogy az igényeidnek és preferenciáidnak megfelelően működjön!


5. Vegyük figyelembe a mosógép zajszintjét

A zajszint fontos a kényelem és a nyugalom szempontjából. A mosógépek nagyon zajosak lehetnek, különösen magas hőmérsékleten és fordulatszámon. Vizsgáld meg minden olyan gép decibelszintjét, amelynek megvásárlását fontolgatod.

A decibelszintek 40 dB (csendes) és 65-80 dB (zajos) között mozognak. Minden 50 dB alatti érték csendesnek, a feletti érték zavarónak számít. A vásárlói véleményekből megtudhatjuk, hogy az egyes modellek mennyire hangosak vagy halkak.


6. Olyan megbízható márkát keressünk, amely jó garanciát és értékesítés utáni támogatást nyújt

Mosógép vásárlásakor vegyük figyelembe a modellt, a funkciókat és az árat. Emellett nézd meg a márka hírnevét és az értékesítés utáni szolgáltatást is. Egy jó hírű márkának jó vásárlói véleményekkel és kiváló ügyfélszolgálattal kell rendelkeznie. Ez magában foglalhatja az ingyenes telepítést vagy javítási szolgáltatásokat. Győződjön meg róla, hogy a márka jó garanciát is kínál.

Emellett keress olyan garanciát, amely az alkatrészekre és a munkára is fedezetet nyújt. Ez segít megvédeni a beruházást, és biztosítja, hogy ha valami rosszul sül el, akkor is biztosítva legyen.


7. Vedd figyelembe a költségvetésedet, és keress olyan mosógépet, amelyik az árkategóriádba illeszkedik.

Mosógép vásárlásakor a költségvetés kulcsfontosságú. Keress olyan készüléket, amely megfelel az árkategóriádnak. Fontos a terhelhetőség, az energiahatékonyság és a zajszint. Döntsd el, hogy mennyit vagy hajlandó költeni, és milyen teljesítményt vársz el.

Az elöltöltős gépek nagyobb terhelést is elbírnak, de a felültöltős gépek költséghatékonyabbak lehetnek. Vedd figyelembe az energiatakarékos funkciókat vagy a kevesebb vizet használó gépeket is.


8. Győződjünk meg róla, hogy a mosógép elfér a rendelkezésre álló helyiségben.

Ahhoz, hogy kiderüljön, hogy elfér-e, mérje meg a hely szélességét és mélységét. Ellenőrizzük a lehetséges gépek méreteit nyitott ajtóval és anélkül. A legjobb, ha nagyobb változtatások nélkül elfér. Szintén olvass utána a gyártó telepítési követelményeinek.


9. Ellenőrizzük a gép vízfogyasztását, és keressünk víz takarékos modelleket.

A mosógép vásárlásakor vegye figyelembe annak vízfogyasztását. A víz egyre szűkösebbé válik, ezért a döntés meghozatalakor a víz hatékonyság alapvető fontosságú. Keresse a víz takarékos funkciókkal rendelkező modelleket, mint például az automatikus érzékelő mosás.

Néhány márka vízfogyasztása
Néhány márka vízfogyasztása | forrás

10. Keress olyan további funkciókat, amelyek fontosak lehetnek számodra

Amikor mosógépet vásárlunk, érdemes figyelembe venni a költségvetést, valamint az esetleges extra funkciókat is.

Kényelmi funkciók lehetnek az automatikus hőmérséklet-választás vagy az egyérintéses vezérlés. Az érintőképernyős modellek lehetővé teszik, hogy a beállításokat a mosógép ajtópaneljéről lehessen vezérelni anélkül, hogy le kellene hajolnod vagy a gombokhoz vagy tárcsákhoz kellene nyúlnod.

Gondoljuk át, milyen különleges funkciókkal vagy kényelmi lehetőségekkel szeretnénk, ha mosógépünk rendelkezne a kényelmes és komfortos mosási élmény érdekében.

Szólj hozzá!